6.4. Sectie 4\ Wanneer is de armenbelasting (Zakah) al-fitr verschuldigd?
6.4. Section 4\ When is zakat al-fitr due?
Wanneer wordt de zakat al-fitr (onmiddellijk) verplicht? Zij zijn het erover eens dat zij aan het einde van ramadan verplicht wordt, op grond van de overlevering van Ibn 'Umar: "De Boodschapper van Allah (ﷺ) heeft de zakat al-fitr voorgeschreven voor de mensen aan het einde van ramadan." Over de bepaling van een specifiek tijdstip zijn zij het oneens. Malik maakt haar, in een overlevering van hem via Ibn al-Qasim, verplicht bij het aanbreken van de dageraad op de dag van de fitr. Ashhab heeft van hem overgeleverd dat hij haar verplicht acht bij zonsondergang op de laatste dag van ramadan. De eerste opvatting werd ook gehuldigd door Abu Hanifa en de tweede door al-Shafi'i. De reden van hun meningsverschil is of het een aanbidding is die verbonden is met de dag van de fitr of met het verstrijken van de maand ramadan, aangezien de nacht van het Id-feest geen deel uitmaakt van ramadan. De toepassing van dit geschil zien we in het geval van een kind dat geboren wordt vóór de ochtend op de dag van de fitr, maar na zonsondergang (op de laatste dag van ramadan). Is de zakat al-fitr verplicht namens dit kind?
When does zakat al-fitr become (immediately)208 209 due? They agreed that it becomes obligatory at the end of Ramadan, because of the tradition of Ibn TJmar that “The Messenger of Allah (God’s peace and blessings be upon him) declared zakat al-fitr as prescribed for the people at the end of Ramadan”. They disagreed over the determination of a specific time. Malik, in a narration from him by Ibn al-Qasim, makes it obligatory with the breaking of the dawn on the day offitr. Ashhab has related from him that he considers it obligatory at sunset on the last day of Ramadan. The first opinion was also held by Abu Hanlfa and the second by al-ShaficT. The reason for their disagreement is whether it is a worship associated with the day of or with the passing of the month of Ramadan, as the night of ^id is not part of Ramadan. The application of this dispute is to be seen in the case of a child born before morning on the day of but after sunset (of the last day of Ramadan). Is zakat al-fitr obligatory on behalf of this child? '